Невидимата заплаха – Истина е!

„Невидимата заплаха“  и „Истина е“. Това са заглавията на двата документални филма на екипа на Фондация „Ромски свят – 21 век“ с ръководител телевизионната журналистка Кремена Будинова, разказващи за промените във възприемането на COVID – 19 в ромските общности от пролетта до есента на 2020 г.

С подкрепата на Платформа за генериране на проекти двете ленти получиха финансиране от Черноморския тръст за регионално сътрудничество, създаден в рамките на Фонд „Джърман Маршал“ на САЩ и вече бяха представени пред публиката на Българската национална телевизия в предаването „Малки истории“.

Докато в началото на пандемията преобладават въпросите за това дали COVID – 19 е мит или реалност, както и страховете от „Невидимата заплаха“, в късната есен на 2020 г. няма никакво съмнение – „Истина е“ – и реалността на пандемията вече не само се осъзнава, но и болезнено засяга ромските общности, както цялото общество.

Документалните филми можете да гледате на Youtube канала на фондацията – ТУК и ТУК.

В края на 2020 г. Фонд „Джърман Маршал“ откри и нова програма, насочена към повишаване капацитета на НПО и медии да противодействат на негативното влияние на пандемията от COVID – 19 върху развитието на обществото, свободните медии и върховенството на закона в България – повече за програмата с краен срок 10 януари, 2021 г. можете да откриете ТУК.